Samen met Agrimedia ontwikkelde de stichting een podcastserie over de waarde van zelf data verzamelen en opslaan als boer – is het efficiënt, effectief, wenselijk? Of is het beter om het verzamelen en structureren van gegevens over te laten aan technologie leveranciers en fabrikanten? In de serie komen drie initiatiefnemers van de stichting aan het woord. De laatste aflevering van de serie is gewijd aan de vraag of de WUR met het dataplatform FarmMaps een rol kan spelen als onafhankelijk platform.
Aan het woord in de eerste aflevering is Jacob van den Borne, akkerbouwer in Reusel, en al sinds 2006 bezig met precisielandbouw. Het belang van data schuilt voor hem in het registreren wat je doet, en hoe je het doet, om een betere opbrengst en kwaliteit te realiseren. Zijn opa deed dat iedere avond, met de hand, in zijn notitieboek. Jacob doet dat door te zorgen dat de sensoren in zijn trekkers automatisch gelogd worden op alle percelen.
Na tien jaar heeft hij het nu voor elkaar dat alle data overzichtelijk in een database terecht komen, en dat de data makkelijk opvraagbaar en analyseerbaar zijn. Dat is zeker niet vanzelf gegaan, bijvoorbeeld omdat niet alle werktuigen volgens het isobus protocol communiceren of omdat data op verschillende precisie niveaus gemeten worden. Maar hij weet nu welke data relevant zijn, hoe je de infrastructuur moet organiseren en de data moet structureren, om de meest relevante vragen over zijn bedrijf te kunnen stellen en uit de data de antwoorden te laten rollen.
Over data opslag in eigen beheer zegt Jacob het volgende: “data opslag moet goed en veilig gebeuren. Als ik dat zelf doe, dan loop ik meer risico en het is duurder”. Jacob gebruikt nu Cloudfarm van Dacom, waar data automatisch ingeladen worden en zo is gestructureerd dat je data van machines, sensoren, drones en satellieten kan bekijken per perceel. Het zelf beheren en onderhouden van een onafhankelijk dataplatform vindt hij simpelweg te duur en te veel gedoe.
Jacob: “data over de grond, is van de grondeigenaar. Data over het gewas, is van de gewaseigenaar. Opbrengstdata is niet van John Deere”
De sleutel voor strategische omgang met schuilt wat Jacob betreft niet zozeer in eigen data opslag. Het eigendom moet goed geregeld zijn. Maar boeren moeten niet bang zijn om data te delen, sterker nog: de verkoop van data is een verdienmodel. Je moet wel goede afspraken maken. Jacob: “het is prima als een AVR of Claas een slimme truc verzint om geld te verdienen met data van boeren, maar ze moeten boeren daar dan wel voor betalen. Bijvoorbeeld met een korting op het gebruik van hun data platform”.
Luister hier naar de Podcast van Jacob:
Recente reacties