Samen met Agrimedia ontwikkelde de stichting een podcastserie over data verzamelen en opslaan: is het efficiënt, effectief en wenselijk om dat als boer zelf te gaan doen? Of is het beter om het verzamelen en structureren van gegevens over te laten aan technologie leveranciers en fabrikanten? Aan het woord in de derde is Leon Noordam, akkerbouwer uit Numansdorp, en initiatiefnemer van de stichting Boer&Data.
Leon is binnen het samenwerkingsverband NoviFarm verantwoordelijk voor het technische deel van de teelt. Afgelopen jaar liep er een project om trekker- en werktuig data onafhankelijk van fabrikanten te verzamelen en beheren.
Het op een centrale plek verzamelen en onafhankelijk beheren van boerendata lijkt nu misschien nog niet zo belangrijk, zegt Leon, omdat het hele veld nog heel gefragmenteerd is. Iedereen is nog zoekende, en bedrijven roepen voorlopig allemaal dat men ze niets bijzonders met de data gaan doen. Maar binnen een aantal jaren komen er toepassingen die commercieel interessant zijn en dan heeft de fabrikant met eenzijdig toegang tot bedrijfsdata van boeren ineens een hele belangrijke plaats in het geheel.
Om je eigen toekomst te garanderen en straks nog niet gekleurde adviezen te ontvangen, moet er volgens Leon een geluid uit de telers gaan komen. Ook omdat afspraken met fabrikanten nu nog boterzacht zijn. Leon: “De suggestie is nu vaak dat de data van de boer is, en dataverkeer tweezijdig is, maar dat kan op zijn minst beter. De gegevens die wij loggen mag een fabrikant hebben, maar als wij bijvoorbeeld vragen om de brandstofgegevens dan is dat staatsgeheim. We krijgen het dus niet in dezelfde verhouding terug”.
De HWodKa datahub, een initiatief van 12 akkerbouwers
Leon ziet dus de nodige voordelen in eigen opslag en beheer. Verdergaande samenwerking zal het bovendien mogelijk maken om niet alleen je eigen percelen te vergelijken, maar ook te kijken hoe anderen het doen. Juist dit soort interactie met andere bedrijven maakt het krachtiger.
Aan de andere kant liepen ze ook snel tegen problemen op. De pilot met trekkerdata is op zich best goed gegaan, er is veel data beschikbaar gekomen en er is veel geleerd. Maar het is ook duidelijk dat een data strategie helemaal onafhankelijk van grote partijen lastig zal worden. Vooral om dat financieel uit te laten komen. De investeringen die nodig zijn gaan de pet van een individueel boerenbedrijf al snel te boven.
De conclusie voor Leon is dat het helemaal zelf te willen doen lastig zal zijn, en dat het slim lijkt om vooral in te zetten op een goede samenwerking tussen fabrikanten en boeren. Dat betekent wellicht vooral dat er in juridische zin stappen nodig zijn.
Luister hier naar de podcast van Leon:
Recente reacties