Samen met Agrimedia ontwikkelde de stichting een podcastserie over de waarde van zelf data verzamelen en opslaan als boer – is het efficiënt, effectief, wenselijk? Of is het beter om het verzamelen en structureren van gegevens over te laten aan technologie leveranciers en fabrikanten? In de serie komen drie initiatiefnemers van de stichting aan het woord: Jacob van den Borne, Robert Nijkamp en Leon Noordam. De laatste aflevering van de serie is gewijd aan de vraag of de WUR met haar nieuwe dataplatform FarmMaps een rol kan spelen als onafhankelijk platform.
Koen van Boheemen is onderzoeker bij de WUR, en werkt thuis mee op het ouderlijk bedrijf. In de vierde en laatste aflevering van de podcastserie vertelt Koen over FarmMaps, het nieuwe dataplatform dat in het voorjaar live gaat. FarmMaps heeft veel in huis om te dienen als centraal dataplatform.
Koen: “Het eerste doel is om modellen van de WUR goed te ontsluiten. Via onze modellen krijg je als boer kennis op maat voor jouw bedrijf. Het een-na-belangrijkste doel is dat het alles biedt wat de boer nodig heeft om data gestructureerd op te slaan”.
Aan de hand van het probleem van vaak ontbrekende metadata, waar Jacob van den Borne in zijn podcast ook aandacht voor vroeg, illustreert Koen hoe de WUR wil bijdragen aan het datalandschap. Metadata is de context die je nodig hebt om data goed te interpreteren. Denk aan de egstand of de lengte van de rooimat. FarmMaps test hoe ze automatisch kunnen herkennen om welke data het gaat, en leggen de boer ook automatisch korte pop-up lijstjes voor om relevante metadata te vangen.
De WUR hanteert als kennisinstelling een strikt data regime: “We gaan de data niet zomaar op een hoop gooien en daar analyse op uitvoeren en zorgen ook dat het niet zomaar bij iemand anders terecht komt”. Daarnaast ontvangen ze veel publiek geld en hoeven geen winst te maken, dus de kosten van het gebruik van het platform kunnen relatief laag blijven. Koen: “Als we in Nederland op deze manier opslag, structurering en ontsluiting centraal organiseren, dan schieten we daar met zijn allen wel heel veel mee op”.
Koen ziet ook een beloning voor de boer in het delen van zijn data: naast betere teeltresultaten, kunnen ketenpartijen en coöperaties data van boeren gebruiken om processen te optimaliseren. Dit dient het belang van de boer ook, zeker als de winst direct wordt uitgekeerd.
De stichting Boer&Data onderzoekt en test initiatieven als FarmMaps, om als neutrale partij de voor en nadelen in kaart te brengen en te communiceren. Er blijven nog genoeg vragen over op dit moment. Maar als de WUR niet alleen technisch, maar ook strategisch en juridisch investeert in nieuwe concepten, en mede verantwoordelijkheid neemt voor de fair share van de boer, dan is het nieuwe dataplatform FarmMaps mogelijk heel interessant.
Recente reacties