Samen leren voor duurzaamheid
Er is vanuit de maatschappij een groeiende behoefte aan duurzaamheid. Voor een agrariër om te kunnen monitoren, optimaliseren en sturen op duurzaamheid is een goede data-positie essentieel. Dit begint bij het integreren en ontsluiten van relevante databronnen over de boerderij op het boerenerf. Voor een sterke data positie en het verwaarden van data is het bovendien van belang dat de boer controle houdt over met wie en in welke mate data wordt gedeeld met derden.
Op dit moment zijn er op die vlakken nog vele uitdagingen en onvolkomenheden. Er wordt weliswaar steeds meer gemeten, en het digitale ecosysteem rond de boer en in de keten wordt steeds volwassener. Maar op het boerenerf zelf ontbreekt het nog grotendeels aan de tooling voor de boer om op basis van data over hun eigen bedrijf te sturen op duurzaamheid. En het ontbreekt ook aan tools om de eigen prestaties op duurzaamheidsparamaters (KPI’s) te meten op basis van eigen bedrijfsdata.
Om deze boodschap uit te dragen en bij te dragen aan de oplossingen, zijn we vanuit de SABE-regeling een project ‘Samen leren voor duurzaamheid’ gestart, Het project zal bestaan uit het organiseren van bijeenkomsten van de groep voorlopers verenigd in de Stichting Boer & Data.
Het programma is gericht zijn op 4 speerpunten:
- Goede ontsluiting van databronnen voor gebruik binnen de bedrijfsvoering, voor boeren zelf
of derde partijen in opdracht van de boer. - In kaart brengen van “norm versus werkelijkheid”. In de agrarische sector wordt heel veel gewerkt met modellen, wat leidt tot zorg dat met algemene data en modellen de inspanningen van individuele bedrijven te kort gedaan wordt.
- Data-governance principes. Welke juridische verhoudingen doen recht aan de positie van de agrariër zelf? Wat zijn voorwaarden die we als boeren kunnen bepalen ten aanzien van afnemers?
- Dashboarding: slimme interfaces is belangrijk om de ondernemer ook daadwerkelijk overzicht en inzicht te bieden om binnen zijn bedrijfsvoering op data te kunnen sturen.

De Stichting is afhankelijk van donaties en projecten. Voor het organiseren van bijeenkomsten en bijdragen aan allerlei initiatieven maken we gebruik van een SABE-subsidie uit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELPRO). Europa investeert in zijn platteland.